Zelf restaurantwaardig koken in je eigen keuken

Veel mensen gaan regelmatig uit eten en vinden het heerlijk om dit te doen. Hoe fijn zou het daarom zijn als je zelf thuis ook van deze heerlijke gerechten kunt maken? Natuurlijk zul je niet alle restaurant maaltijden zelf kunnen maken, maar met de juiste ingrediënten, recepten en goede keukenapparatuur kom je een heel eind. Er zijn ook een aantal boeken van (sterren) chefs waardoor jij thuis met hun recepten jezelf kunt uitsloven in de keuken. Want zeg nou eens eerlijk, wat is er nou leuker dan een heerlijke zelfgemaakte maaltijd opeten met vrienden en familie? Daarnaast is het ook nog eens super gezellig om samen een heerlijke maaltijd te breiden én deze op te eten natuurlijk.

Zorg voor goede keukenmaterialen

Wanneer je van plan bent om eens uitgebreid te gaan koken, zorg dan dat je over goed keukengerei beschikt. Denk aan goede pannen, scherpe messen in verschillende maten, schone snijplanken en spatels, lepels en overige benodigdheden. Wanneer je beschikt over goede materialen zul je sneller, schoner en beter kunnen werken. Dit zal het koken een stuk makkelijker en dus leuker maken. probeer maar eens tomaten te snijden met een bot mes, dat gaat niet lukken. Hierdoor plet je de hele tomaat en krijg je een soort onbruikbare prut. Tenzij je pastasaus gaat maken natuurlijk, daar kun je ze dan wel prima voor gebruiken.

Wanneer je van plan bent om vaker te gaan koken kun je er ook overna denken om een keukenmachine aan te schaffen. Een keukenmachine is de droom voor iedereen die van koken houdt. Dit apparaat kan je zoveel uit handen nemen, wat koken nog makkelijker en fijner maakt. Je kunt namelijk een foodprocessor gebruiken met allerleiraspschijven. Hierdoor snijd je eenvoudig en snel al je groenten, aardappels of kruiden fijn. Ook kun je hier heerlijke dressings en sauzen mee maken, zoals de bekende tonato saus van vitello tonato, heerlijke verschillende verse pesto’s, ceasar- of ranch dressing of wat dacht je van een verse pastasaus met tomaat en groenten. Een keukenmachine is leverbaar met verschillende accesoires zoals een foodprocessor, blender, kleine hakmolen voor kruiden en noten, gehaktmolen, graanmolen, sacentrifuge of citruspers bijvoorbeeld.

Ben je opzoek naar fijne kookspullen voor een leuke prijs? Kijk dan eens op bespaardeals.nl/cookinglife voor een leuke korting op keukengerei, bestek, servies, glazen, pannen of andere keukenproducten. Denk aan een mooi servies voor op tafel, handige keukenaccessoires zoals een spiraalsnijder, mandoline, sushimaker of handige kleine schepjes, zeefjes en opscheplepels. Kortom voor iedere keukenliefhebber is er wel wat te vinden mét een leuke korting!

Tips om heerlijke maaltijden op tafel te zetten

  • 1.Hoe bak je een lekkere biefstuk?
  • Een goede biefstuk bakken is niet eenvoudig, je wilt hem niet té rood, maar ook zeker niet doorbakken. Met de volgende tips kun je zelf een heerlijke biefstuk bakken. Zorg dat het vlees wat je wilt bakken op kamer temperatuur is. Verwarm een pan met wat roomboter en laat de pan goed heet worden. schroei de biefstuk aan beide kanten dicht op hoog vuur. Zet het vuur daarna wat lager en bak 3 minuten voor een rode biefstuk (rare), 5 minuten voor een medium biefstuk en 8 minuten voor een doorbakken biefstuk (well-done). Leg daarna de biefstukken niet direct op een bord maar laat ze een paar minuten in aluminiumfolie rusten voordat je ze serveert.
  • 2.Sauzen of soepen binden, hoe doe je dat?
  • Wanneer je een saus of soep van een wat dikke structuur wilt kun je hiervoor verschillende bindmiddelen gebruiken. De meest gebruikte is maïzena, maar dit geeft vaak klontjes. Meng het daarom eerst met een beetje water en roer het daarna door het gewenste gerecht. Voor binding kun je ook bloem, agar agar of Xantaangum gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je ze ook voor koude gerechten kunt gebruiken.
  • 3.Hoe kun je kruiden bewaren?
  • Je kent het vast wel, je gaat een lekkere verse maaltijd koken en hebt allerlei verse kruiden gekocht die je niet allemaal gaat gebruiken. Dé oplossing daarvoor is het droge van de overgebleven kruiden. Wanneer kruiden gedroogd zijn kun je ze veel langer gebruiken en je hebt altijd verse kruiden in huis. Hang de overgebleven kruiden ondersteboven op een droge en warme plek in huis en wacht 2 tot 4 weken tot ze droog zijn. Wil je ze sneller drogen? Kies dan voor de oven op 50 graden en droog ze 2 tot 4 uur in de oven. Bewaar ze daarna in een afgelsoten potje.