Wordt een thuisbarista met deze basistips

Van het malen van koffiebonen tot het aanstampen van de koffie: het zetten van het perfecte bakje koffie heb je niet zomaar gedaan. Het is dan ook niet gek dat in hippe koffietentjes de barista’s met opperste concentratie met jouw bestelling bezig zijn. Hier gaat jarenlange training en ervaring aan vooraf. Maar jij kunt dit ook. Met onderstaande tips wordt je een ware thuisbarista.

Juiste maalgraad

De soort koffie die je wilt gaan zetten bepaalt hoe fijn je de bonen moet malen. Voor een espresso maal je de bonen fijner dat voor bijvoorbeeld een americano. Je doet er dan ook goed aan te investeringen in een goede koffiemolen. Het hele smakenpalet blijft behouden als je zelf je koffiebonen maalt. Hoe langer je bonen van tevoren maalt, hoe meer aroma deze verliest. Maal de bonen dus vlak voor je de koffie gaat zetten.

Van zuur tot bitter

Welke koffie je ook drinkt: de smaken bitter en zuur zijn altijd aanwezig. De maling van de koffie bepalen welke van de twee de overhand heeft. Maal je de koffiebonen te grof? Grote kans dat de koffie uiteindelijk zuurder smaakt. Bij een fijnere maling is de koffiesmaak bitterder. Door zelf de bonen te malen heb je de smaak dus volledig zelf in de hand.

De gemalen koffie aanstampen

De koffiebonen gemalen en afgewogen? Dan is het tijd voor het aanstampen van de koffie. Dit bepaalt de zettijd van de koffie. Met name voor espresso is dit belangrijk. De gemalen koffie moet gelijkmatig aangedrukt worden. De koffie moet precies genoeg weerstand bieden voor het water dat er langs filtert. Dit moet niet te stevig, maar ook niet te los zijn. Door veel te oefenen en te proeven krijg je dit vanzelf onder de knie.

Melk opschuimen en ‘Latte art’

Met de perfecte espresso als basis zet je de lekkerste cappuccino’s en latte macchiato’s met romig melkschuim. Alles wat je hiervoor nodig hebt zijn de juiste tools, goede melk en de goede techniek. De laatste stap in het maken van het ultieme kopje koffie is het schenken van figuurtjes in het melkschuim. De naam zegt het al: dit kan alleen in melkkoffie als cappuccino en café latte. De barista voorziet jou van de mooiste creaties. Harten, bloemen, dieren en zelfs gezichten: niets is te gek. Oefening baart kunst, want met een espressomachine kun jij je gasten binnenkort ook verrassen met de mooiste latte art.